maandag, juli 11, 2005

Balthazaar Bosduif moet er een beetje om lachen

Als je het in lagere schooltermen zou bekijken, zou je het ongeveer zo kunnen stellen: de laatste tijd verdient elke terroristische organisatie een enorme roze stempel in zijn schrift. Flink gewerkt, jongens! Jullie krijgen een tien. Willen jullie een olifant of een sneeuwman?

Gisteren zijn ze er namelijk voor het eerst in geslaagd onze eettafel te bereiken. Echt waar, de angst voor bomaanslagen sidderde zo een beetje tussen het hoofdgerecht en het dessert door.

Voordien bleven de gesprekken ergens hangen tussen Israël en Palestina, maar sinds die aanslagen in Londen gaat iedereen toch maar op zijn tenen lopen. Want Londen ligt niet ver van België, er zitten maar een paar krijtrotsen en wat golven tussen. We voelen hun hete adem in onze nek. Brussel zweet zich al te pletter, want hun gebouwen zijn Europees en erg hoog.

Maar daar ging het bij ons niet over.

Het ging over een bus: 'den 32'. Ze pendelt zowat tussen Antwerpen-centrum en Edegem. Op haar weg kruist ze een paar 'buitenlandse' straten van Berchem en omstreken. En plotseling ontgaat het die gekke, vervreemde 'net buiten de stad'-bewoner dat ook allochtone mensen op de bus stappen als ze ergens heen moeten. O jeetje, stel je voor dat ook andere mensen het openbaar vervoer gebruiken. En dan kijk je met je 'ik rijd met de bus'-blik, snel en schichtig, om je heen:

Help! Over me zit een vreemde vent met een hele grote tas!
Oei! die kerel daar is wel erg vreemd gekleed!
Shit! Zit die oude man twee banken voor mij te bidden?

En dan staar je bang uit het raam. En je telt, knijpt je ogen alvast dicht, maar hé ...

Er springt niemand recht, er komt geen knal. Iedereen zit gewoon te wiebelen op het ritme van de bus. En jij stapt af aan je halte en haalt opgelucht adem. Héhé, ik heb het overleeft.

Alsjeblieft zeg, doe mij een plezier en gebruik je gezond verstand. Geniet gewoon van die interessante wereld rondom je en maak je niet al te veel zorgen. Als er ergens in België een bom ontploft is het in Brussel en dan kan je klagen ... omdat je vast zit op de Brusselse ring.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage