woensdag, januari 26, 2005

Balthazaar Bosduif speelt een schaduwspel

Log voor vandaag: een ontzettend fijne school anekdote met dank aan Tony Tuba en Jorik.

Het was min of meer uitgelokt. Een zekere meneer van 'Media & politiek' liet ons naar een documentaire kijken over Populisme in 1974.
Zijn inleiding klonk door 'Munt4'. "Jongens, jongens. Wees nu eens even STIL. Goed, mooi zo. Jongens, dit is geen gemakkelijke documentaire. Je moet werkelijk heel geconcentreerd zijn. Want ze is in het Frans ... niet ondertiteld ... vrij onverstaanbaar ... niet verstaanbaar, zeker niet voor jullie. Maar de beelden zijn wel mooi, kijk daar maar naar. Jullie doen toch beeldende dingen, hé ?"

Een lange tijd was het stil. Ik legde mijn hoofd op de schouder van Oskar. De zon ging onder en daarbij ook onze moed en aandacht.
Oskar bewoog, ik werd wakker met voor mij een prachtige schaduw afbeelding: 'Silhouet van man met sigaret' (kortom Oskar). Toen begon de pret. Oskar werd pinokkio, een 4-armig monster en ballerina. Vieze woorden werden gespeld. Jorik zorgde voor de accessoires: een duiveltje kwam plotseling van Oskars schouder vandaan. Het gaf hem hoorntjes. De teletubbies konden natuurlijk ook niet ontbreken. Welke uitstulpingen je maar kan bedenken, de mannen van Animatie kunnen het wel uitknippen.

Ik denk dat De meneer van 'Media & politiek' nog nooit zo een creative (protest?)voorstelling heeft gezien.

3 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Over niet al te toegankelijke literatuur gesproken...

12:30 p.m.

 
Anonymous Anoniem zei...

"de lezer moet zich kunnen orienteren in een stukje, anders staan ze tussen zinnen te dralen. (...) Dan geef je de mensen een beeld in plaats van een massa zinnen." (...)

Dixit jezelf. Wel, dat is exact het probleem met dit stukje, en niet alleen dit trouwens. Wat wil je eigen bereiken met een weblog? Is het enkel een klankbord voor je ervaringen en lig je er niet van wakker of iemand er überhaupt iets aan heeft of wil je (en deze optie lijkt het meest waarschijnlijk) mensen bereiken, raken? Ik denk dat je het forceert. Je schrijft te dwangmatig; vandaar het gebrek aan kwaliteit soms (en ook originaliteit).
Een zin als deze: "Zijn inleiding klonk door 'Munt4'." Stel jezelf nu eens de vraag: wie snapt dit? Het antwoord is: slechts een enkeling. Stel je dan de vraag: heeft dit nut als niemand het snapt? Mijn antwoord is neen, het neigt zelfs naar 'moeilijk doen for the sake of it'. Kortom, een lange uitleg met 1 besluit: je kan beter.

7:45 p.m.

 
Blogger bosduif zei...

Ai ... dat komt hard aan.

12:45 p.m.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage