woensdag, maart 02, 2005

Balthazaar Bosduif is verbijsterd

Gisteren kwamen ze op school met Leni Riefenstahl op de proppen. 'Triumph des Willens', een documentaire over de bijeenkomst van de nationaal-socialistische (later Nazi)partij in Neurenberg in 1934.
Meteen was ik gefascineerd door haar montage, haar beelden. ik kleefde aan het scherm. De symboliek die sommige scènes bezaten, de prachtige afbeeldingen van mensen en architectuur. Deze vrouw wist hoe ze schoonheid kon tonen. (dan bedoel ik niet de vreemde gedachtenkronkels van Hitler, maar de schoonheid van een eenmalige gebeurtenis) De scène waarbij het vliegtuig van Hitler als een 'schaduw'adelaar over Neurenberg vloog, deed me haast zuchten van jaloezie. 'Zo goed word ik nooit' flitste het door mijn hoofd en Leni werd op een voetstuk gezet.

Maar het werd nog beter.
Het woord propaganda kwam boven drijven. Het mysterie rond haar functie in de opkomst van Hitler. Heeft ze geholpen? Of is het zoals ze zelf zegt: "I filmed the truth as it was then. Nothing more." ? Het blijft nogal duister en ook dat fascineert me. Is ze een naïef slachtoffer met talent of een manipulateur met een vlotte tong. Beide zijn mogelijk.


Ik vertrek nu naar de videotheek om het uit te zoeken.

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Wat ik altijd raar vond, en nog steeds vind, is dat je steeds jaloers lijkt te worden op dingen/mensen die je bewondert. Het is begrijpelijk, maar toch ook een beetje spijtig dat je steeds zo'n negatief gevoel krijgt bij iets dat je eigenlijk op zichzelf zou moeten ervaren.

1:48 p.m.

 
Blogger Folkertje zei...

Geraffineerd zout was een grote stap in de evolutie van de mens; vaak kan een enkel korreltje het verschil al maken...

5:40 p.m.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage